BLOG YAZILARI
BLOG YAZILARI
MİGREN VE YENİ TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
Sağlımızla ilgili yakınmaların arasında en sık görülen semptom baş ağrısıdır. Baş ağrısı, popülasyondaki şikayetlerin %90’ını oluşturur. Baş ağrısı çekmeyen neredeyse hiç kimse yoktur. Migren ve gerilim tipi baş ağrıları, tüm baş ağrılarının yüzde 90’ını oluşturur. Uluslararası Baş Ağrısı Derneği, baş ağrılarını 14 ana grupta ve yüzlerce alt grupta sınıflandırmıştır.
KAHVE GERÇEKLERİ
Kahve dünyada “su”dan sonra, en çok tüketilen içecek olarak bilinmektedir. Kahvenin içinde yaklaşık 1000 den fazla madde olduğu bilinmektedir. Ancak binlerce bileşenin içinde en önemlisi kafeindir. Kafein içeren kahve dışında başka içecekler, gıdalar ve hatta ilaçlar bulunmaktadır. Çay, çikolata ve ağrı kesiciler bunların içinde en yaygın olarak kullanılan kafein kaynaklarıdır.
BAŞAĞRISI ve KALP
Gerilim tipi başağrısı (GTB) en sık görülen başağrısıdır. Ağrı boyundan, başın arkasından, gözlerden veya başın diğer kas gruplarından başlayarak yayılabilir. GTB bütün başağrılarının yaklaşık % 90’ınını oluşturur. Toplumun yaklaşık %3’ünde kronik GTB vardır. GTB’da hastalar ağrıyı sıklıkla sabit bir basınç ile bir mengene içinde sıkılmış gibi tarif ederler. Ağrı sıklıkla iki taraflı olarak başlar.
ZAMAN BEYİNDİR
(inme, nüzül, strok, serebrovasküler hastalık, beyin krizi) İnme beyin damarlarının tıkanmasına veya beyin damarlarının kanamasına bağlı ortaya çıkar. Aniden ortaya çıkan bir felç, his kaybı, konuşma güçlüğü, tek veya çift taraflı görme bozukluğu, baş dönmesi, dengesizlik ve çift görme gibi yakınmalarla gösteren bu hastalıkta ilk 3-6 saat içinde tanı konulması ve tedaviye…
WARFARİN SODYUM) KULLANIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Coumadin (Warfarin) Antikoagülan bir ilaç olup, damarlarda veya kalbinizde pıhtı oluşmasını, pıhtı mevcutsa pıhtının yaygınlaşmasını önler. Ayrıca mevcut olan pıhtının kopmasına ve vücudun başka bir yerine gitmesine engel olur. Fakat oluşmuş olan pıhtıyı eritmez.Kalp, akciğer veya beyne giden damarlar içine yerleşen kan pıhtısı…
EPİLEPSİ VE EPİLEPSİ CERRAHİSİ NEDİR?
Neredeyse her yaşta görülebilen, kişilerin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen ve genellikle tedavi sürecinin oldukça uzun sürdüğü hastalıklardan biri olan epilepside cerrahi yöntemlerden yararlanılmaktadır. Tarih boyunca uygulanan ve köklü bir geçmişe sahip olan cerrahi yöntemler özellikle teknoloji ve tıbbın gelişmesi ile günümüzde yaygın hale gelmiştir. Epilepsi cerrahisi hem riskleri oldukça düşürmekte hem de kişilerin…
HAFIZA BOZUKLUĞU VE DEMANS (UNUTKANLIK VE BUNAMA)
Unutkanlık zaman zaman herkesin yaşadığı bir tecrübedir. Ancak bazı durumlarda bu unutkanlık normalden fazla olup kişinin günlük yaşamını etkilemeye başlar. Bu hastalarda konsantrasyon güçlüğü, depresyon, fiziksel hastalık, ilaçlar veya ileri yaş söz konusu olabilir. Bunama ise tıbbi olarak demans diye bilinen beyinin hafıza yeteneğinin kaybı, akıl yürütme…
SEREBROVASKÜLER HASTALIKLAR
Serebrovasküler Hastalık(inme) hızlı gelişen, fokal veya global beyin fonksiyonlarında bozulmaya neden olan yirmidört saatten uzun süren sakatlık ya da ölümle sonuçlanan beyinin damarlarının hastalığıdır. İnme iskemik infarkt (damar tıkanması) veya beyin içi kanama nedeni ile gelişebilir. İskemik enfarkt damar sertliği, emboli, nadiren travma, enfeksiyon veya tümoral bir olaya bağlı…
TİK BOZUKLUĞU
Tikler yüzyıllardan beri bilinen önemli bir hastalıktır. Tarihte Mozart gibi bazı ünlü kişilerde, Tik bozukluğunun görüldüğü bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda toplumun % 0.4-2’sinde tik bozukluğu görülmektedir. Ancak tanı sorunu olmasından dolayı daha sık olduğu düşünülmektedir. Tik ani, kısa süreli, düzensiz olarak oluşan tekrarlayan hareket veya sesler olarak tanımlanabilir. Sıklıkla yüzde görülür, ancak bütün vücudun değişik…
UYKU DÜZENİ
Uyku yaşamın en önemli gerekisinimlerinden biridir. Sağlıklı uyku bir çok günlük aktivitenin daha verimli olmasını sağladığı gibi bir çok kronik hastalığın tedavisinide kolaylaştırır. Genel olarak uykunun azı da çoğuda önerilmez. Esneme, görme ve işitmede azalma gibi bedensel yorgunluk belirtileri vücudunuzun uyku ihtiyacından kaynaklanır. Erken kalkanlar ise geç kalkanlara oranla her zaman daha sağlıklı uyurlar. İnsomnia…
SAĞLIKLI UYKU
KALİTELİ BİR UYKU İÇİN ÖNERİLER
– Her gün aynı saatte uyanın
– Gündüz vakti olabildiğince aydınlık ortamlarda bulunun
– Sabah çalışmaya başlamadan önce biraz yürüyüş yapın(İşe yürüyerek gidebilirsiniz)Günlük yürüyüş süresi ortalama 45 dakikadan kısa olmasın.
-Aldığınız kafeini(kahve,çay,çikolata)kısıtlayın. Günde 2 fincandan fazla içmeyin. Uykuya…
SOĞUK HAVALAR VE YÜZ FELCİ
Yüz felci aniden ortaya çıkan tek taraflı olarak yüzdeki mimik kaslarının çalışmaması ile gözlenen bir klinik tablodur. Erkeklerde kadınlarda benzer oranlarda görülmekle birlikte, gençlerde ve orta yaşlarda daha sık görülmektedir. Soğuk havalarda sık karşılaştığımız yüz felcinin nedenleri arasında viral enfeksiyonlar, damar bozuklukları ve bazı inflamatuar hastalıklar bulunmaktadır.
Yüz felcinin diğer sebepleri ise çok farklı…
NÖROLOJİ NEDİR?
Baş ağrıları, Uyku Bozuklukları, Alzheimer Hastalığı ve diğer Demans tipleri, Parkinson Hastalığı ve diğer Hareket Bozuklukları, Multiple Skleroz, İnme, Epilepsi ve diğer bayılmalar, Baş Dönmeleri, Bel ve Boyun ağrıları, Kas ve Sinir hastalıkları gibi bir çok nörolojik hastalıkların, nöroloji kliniğimizde tanısı ve tedavisi yapılabilmektedir. Baş ağrıları polikliniğimizin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Kliniğimizde baş ağrısı tanı…
Ankara Atatürk Anadolu Lisesinden 1983 yılında mezun olan M.Zülküf Önal, 1983–1989 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra, 1990–1995 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında Nöroloji uzmanlık eğitimini tamamladı. 1995’te uzman, 2000’de doçent ünvanını alan M.Zülküf Önal, 2007 yılında ise Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında ise Profesör ünvanını aldı.