COUMADIN (WARFARİN SODYUM) KULLANIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
ANTİKOAGÜLASYON
Güvenli Coumadin Kullanımı
Coumadin nedir?
Coumadin (Warfarin) Antikoagülan bir ilaç olup, damarlarda veya kalbinizde pıhtı oluşmasını, pıhtı mevcutsa pıhtının yaygınlaşmasını önler. Ayrıca mevcut olan pıhtının kopmasına ve vücudun başka bir yerine gitmesine engel olur. Fakat oluşmuş olan pıhtıyı eritmez.Kalp, akciğer veya beyne giden damarlar içine yerleşen kan pıhtısı, kan akımını engeller ve birçok sorunlara neden olur.
Coumadin’ i nasıl kullanmalısınız?
- İlacınızı günde bir defa, belirtilen dozda alınız.
- Her gün aynı saatte alınız (tavsiye edilen saat 16.00 dır).
- İlacınızı yemeklerden önce veya sonra 1 bardak su ile alabilirsiniz.
- Eğer Coumadin dozunuzu saat 16:00’ da almayı unuttunuz ve gece saat 24:00’ den önce hatırladıysanız ilacınızı alabilirsiniz. Ancak, gece yarısını geçtikten sonra hatırladıysanız ertesi güne kadar bekleyiniz ve sadece o gün için belirtilen miktar kadar alınız.
- Asla iki günlük dozu bir seferde almayınız. Eğer iki veya daha fazla gün üst üste ilacınızı almayı unutursanız doktorunuzu arayınız; doz değişimi gerekebilir.
ÇALIŞMA SAATLERİ
Pazartesi-Perşembe | 14:00 – 19:00 |
Cuma-Cumartesi-Pazar | Kapalı |
+90 (312) 441 55 11
+90 (552) 445 55 11
MUAYENEHANE
Cinnah Caddesi No:55/11 Çankaya / Ankara
Coumadin’ i nasıl saklamalısınız?
- İlacınızı ışık ve nemden, aşırı sıcak ve soğuktan uzakta; oda ısısında koruyunuz.
- Ambalajından (kutu-blister) çıkarmadan muhafaza ediniz.
- İlaçlarınızı çocukların erişebileceği yerlere kesinlikle koymayınız.
- Son kullanma tarihine dikkat ediniz.
Coumadin’ i ne zamana kadar kullanacaksınız ?
Coumadin; tromboz ve emboli tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar ,bazı durumlardada ömür boyu kullanılacak bir ilaçtır.
Hamilelikte Coumadin kullanımı nasıl olmalıdır?
Coumadin kullanan bir bayansanız hamile kalmamaya özen gösterin çünkü ilaç bebeğe zarar verebilir. Eğer hamile kalmayı planlıyorsanız, doktorunuzla konuşarak riskler ve bunları azaltma yolları hakkında bilgi alınız. Eğer hamileyseniz hemen doktorunuza haber veriniz.
Cerrahi operasyonlarda ve diş tedavisinde Coumadin kullanımı nasıl olmalıdır?
Doktorlarınıza ve diş hekiminize Coumadin kullandığınızı söyleyiniz. Cerrahi tedavi ve diş tedavisi öncesinde kan testlerinizi tekrarlamanız gerekebilir. Testlerinizin sonucuna göre, doktorunuza danışarak ilacınızı kesmeniz ya da dozunu değiştirmeniz gerekebilecektir.
Niçin sıklıkla kan testleri yaptırmalısınız?
PT ve INR, pıhtılaşma zamanını belirlemek için yapılması gereken testlerdir. Bu testler aldığınız ilaç dozunun yeterli olup olmadığını gösterir. Coumadin’ in etkisini diğer ilaçlar ve yiyecekler etkileyebilir. Fazla alındığında kanamaya, az alındığında ise pıhtı oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle güvenliğiniz için kan testlerinizi tekrarlamalısınız. Testler doktorunuzun belirttiği zaman aralıklarında laboratuvarda yapılır.
Önemli Noktalar:
- Laboratuvara belirtilen tarihte gidiniz.
- Her test için aynı laboratuvara gidiniz (laboratuvarlar arası sonuç farkları olabilir).
- Seyahate çıkacaksanız doktorunuzla önceden konuşunuz.
- Test sonrası doktorunuzla görüşerek bir sonraki test zamanını ve o zamana kadar ilacınızı nasıl almanız gerektiğini iyice öğreniniz.
- Kan testi sonuçlarınızı, Coumadin doz cetveline, düzenli olarak işaretleyiniz.
- Dozlar, genelde günde 2.5 mg (yarım tablet) ile 10 mg (iki tablet) arasında değişir.
Coumadin etkisini değiştiren ilaçlar hangileridir?
Ø Aspirin, Babyprin, Ecopirin, Coraspin, DisprilØ Ibuprofen içeren ilaçlar: Brufen, İbufen, Dolorin, Algifen, Artril, Biophen, Dolgit, Pedifen, Profen…
Ø Naproksen içeren ilaçlar: Apranax, Aprol, Aprowell, Kapnax, Naponal, Napradol, Naprosyn, Naprodex, Oprax…..
Ø Soğuk algınlığı ilaçları
Ø Antiasitler
Ø Laksatifler
Ø K vitamini, çok miktarda E ve C vitamini içeren vitaminler
Warfarin etkisini arttıran ilaçlar: Alkol, parasetamol, bazı antibiyotikler (penisilinler, sefalosporinler, kloramfenikol, trimetoprim-sulfametoksazol, siprofloksasin, eritromisin, sulfonamidler), karboz, setaminofen, amiodaron, simetidin, kortizon, etoposid, flukanazol, lovastatin, kinidin, trisiklik antidepresanlar, E vitamini, tiroid hormonu…
WARFARİN ETKİSİNİ AZALTAN İLAÇLAR: ANTİ-TİROİD İLAÇLAR, ASKORBİK ASİT, AZATİOPRİN, BARBİTÜRATLAR, KARBAMAZEPİN, DOĞUM KONTROL HAPI, SPRİNOLAKTON, TEİKOPLANİN, MERKAPTOPÜRİN, ANTİHİSTAMİNİKLER..
Coumadin etkisini arttırabilen ilaçlar :
Antibiyotikler (Cefamandole, Cefoperazone, Chloramphenicol, Ciprofloxacin, Co – trimoxazole, Neomycin, Norfloxacin, Tetracyclines, Eritromycine, Metronidazole, Acetaminophen, Acetyl salicylic acid, Allopurinol, Amiodarone, Chlorpropamide, Cimetidine, Clofibrate, Dextran, Danazol, Diüretikler*, Estragenler*, Fluconazole, Heparin, Ibuprofen, Indomethacin, Influenza virüs aşısı, Isoniazid, Ketoconazole, Ketorolac, Lovastatin, Methyldopa, MAO inhibitörleri Naproxen, Non – steroid antiinflamatuar ilaçlar, Omeprazole, Oral kontraseptifler (estragen içeren), Pentoxifylline, Phenytoin, Piroxicam, Propafenone, Propylthiouracil,Quinidine, Ranitidine, Streptokinase, Sulfonamidler, Tamoxifen, Thiazide diüretikler, Thyroid ilaçları, Trycyclic antidepresanlar, Urokinase, Vitamin E
COUMADİN ETKİSİNİ AZALTABİLEN İLAÇLAR
Antiasitler, Antihistaminikler, Barbituratlar, Carbamezapine, Chlordiazepoxide, Cholestyramine Corticosteroidler, Diüretikler*, Estrogenler*, Griseofulvin, Haloperidol, İntravenöz yağ emülsiyonları, Nafcillin, Phenobarbital, Pirimidone, Rifambin, Spironolactone, Sucralfate, Vitamin C, Vitamin K
( *Etkiyi azaltabilir veya arttırabilir)Herhangi bir nedenle bu ilaçları almanız gerektiğinde mutlaka doktorunuza danışınız. Eğer doktorunuz gerekli görürse Coumadin dozunuzu ayarlamak gerekebilir.
Coumadin dozunu hangi yiyecekler etkiler
K vitamini açısından zengin yiyeceklerle beslenme, Coumadin’ in etkisini azaltabilir. Bu yiyeceklerden her gün benzer miktarlarda yemeye özen gösteriniz.
- K Vitaminini yüksek dozda içeren yiyecekler: Sığır ciğeri, soya yağı, brokoli, brüksel lahanası, lahana, nohut, marul, Ispanak, maydanoz, şalgam, pazı, semiz otu, leblebi, yeşil çay, balık yağı.
- K vitaminini orta dozda içeren gıdalar: Kuşkonmaz, karnabahar, peynir, bezelye, kahve, avokado.
- K vitaminini düşük dozda içeren gıdalar: Kırmızı et, tavuk, yumurta, süt, ekmek, tereyağı, havuç, kereviz, mısır, yeşil fasulye, soğan, pirinç, domates, patates, biber, yerfıstığı, bal kabağı, elma, portakal, çilek.
- Yoğurt içinde bulunan bakteriler, bağırsakta K vitamini yapımını arttırarak etkili olur. Warfarin kullanan kişilerin bol yoğurt yemesi uygun değildir.
Önemli Noktalar
Tütün Coumadin’ in etkisini azaltarak, alkol Coumadin ‘in etkisini arttırarak size zarar verir. Sık sık alkol almaktan kaçınınız. Alabileceğiniz alkol miktarını doktorunuza danışınız.
- Coumadin’ in etkisinin artması ‘Protombin Zamanı’ (PT) veya INR’yi arttırarak kanın daha çok sulanmasına ve dolayısıyla kanamalara yol açabilir.
- Coumadin’ in etkisinin azalması, PT veya INR’yi azaltarak kanın daha az sulanmasına ve kalpte yapay kalp kapakçıklarına veya damarlarda pıhtı oluşmasına neden olabilir.
Günlük aktivitelerinizi yaparken nelere dikkat etmelisiniz?
- Tıraş olurken, kesikleri önlemek amacıyla, elektrikli tıraş makinesi veya tüy dökücü krem kullanınız.
- Dişlerinizi fırçalamak için yumuşak kıllı diş fırçası tercih ediniz ve sert hareketlerden kaçınınız.
Spor ve egzersiz yaparken nelere dikkat etmelisiniz?
Coumadin kullanırken yaralanma riski yüksek olan aktivitelerden kaçınınız. Herhangi bir egzersiz veya spor aktivitesine katılmadan önce doktorunuza danışınız. Yaralanma olasılığı yüksek olan boks, güreş, karate, futbol gibi sporlar yapmayınız.
Seyahate çıkarken nelere dikkat etmelisiniz?
Uzun bir seyahate çıkmadan önce doktorunuzla görüşünüz. Kan testinizi tekrarlamak ve ilaç dozunuzu değiştirmek gerekebilir. Seyahat boyunca ilacınızı her zaman yanınızda bulundurunuz. İlacınızı yanınızdan ayırmayınız, bagaja vermeyiniz.
Hangi durumlarda doktorunuzu aramalısınız?
Coumadin’ in en sık rastlanan yan etkisi kanamadır. Kanama çeşitli bulgularla ortaya çıkabilir. Aşağıdaki bulgulardan herhangi birini gözlemlediğinizde MUTLAKA doktorunuzu arayınız:
- Halsizlik ve solgunluk.
- Kesik sonrası 10 dakika baskı uygulanmasına rağmen kanamanın durdurulamaması.
- Kulak, burun ve diş etinde kanama olması.
- Normalden fazla veya uzun süreli adet kanaması.
- İdrarınızın kırmızımsı veya çay renginde olması.
- Dışkınızın kırmızı veya siyah renkli olması.
- Sebepsiz yere cildinizde siyah ve kırmızı noktalar oluşması.
- Kan kusma.
- Öksürerek kan tükürme.
- Anormal hemoroid kanaması.
- Özellikle eklemlerde beklenmeyen ağrı ve kızarıklıklar.
- Alışılmadık, çok şiddetli, ani başlayan baş ağrısı.
- Şiddetli mide ve karın ağrısı.
Bu bulgulardan herhangi biriyle karşılaştığınızda HEMEN DOKTORUNUZU ARAYINIZ, doktorunuz kan testi isteyebilir, kan testi sonucunuza göre ilacınızı kesebilir, ilaç dozunuzu değiştirebilir veya kanama durdurucu ilaç verebilir.
Önemli Noktalar
- Darbelerden kaçınınız. Küçük darbeler bile kanamaya neden olabilir.
- Eğer bir yeriniz kesilirse; kesik küçük ise kanama durana kadar yaranın üstüne bastırınız. Eğer kanama devam ediyorsa tekrar üstüne bastırarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
- Kusma, ishal ve ateşli hastalıklar Coumadin’ in etkisini değiştirebilir. Böyle durumlarda mutlaka doktorunuza başvurunuz.
- Acil durumlar için doktorunuzun numarasını yanınızda taşıyınız. Size verilecek olan kartınızı sürekli yanınızda bulundurunuz.
Hastalık ve acil durumlar
- Acil durumlar için doktorunuzun numarasını yanınızda taşıyınız.·
- Her zaman yanınızda Coumadin kullandığınızı belirten bir belge bulundurunuz. Acil bir durumda ve bunu açıklayamayacak bir konumda olabilirsiniz.
Ankara Atatürk Anadolu Lisesinden 1983 yılında mezun olan M.Zülküf Önal, 1983–1989 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra, 1990–1995 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında Nöroloji uzmanlık eğitimini tamamladı. 1995’te uzman, 2000’de doçent ünvanını alan M.Zülküf Önal, 2007 yılında ise Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında ise Profesör ünvanını aldı.