Demans ve İnme Tedavisi Doktoru Ankara

DEMANS (BUNAMA) ANKARA

İnsanoğlunun beyni diğer tüm organları gibi her gün biraz daha yaşlanmakta ve işlevini eskisine göre daha az yapabilmektedir. Genelde bu kayıp uzun zamanlarda gerçekleştiğinden çevre tarafından fark edilmezler. Ancak yukarıda anlatılan tablo gibi bizim demans olarak değerlendirdiğimiz tablolar oluştuğunda herkesin rahatça fark ettiği Bunama (Demans) tablosu ortaya çıkar. Bu durumun ne zaman ve hangi nedenle ortaya çıktığı konusu burada açıklayamayacağımız kadar uzundur.

Bunamada (demans ) ortaya çıkan belirtileri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Bellek bozukluğu olması yani yeni bilgileri öğrenme ve daha önceden öğrenilmiş bilgileri hatırlama yeteneğinin bozulması buna bağlı olarak hafızadaki boşlukları uydurulmak suretiyle doldurulması.
  • Konuşmada bozulma.
  • El kol ve ayaklarda gözle görülür bir bozulma olmamasına rağmen günlük işlerini yerine getirememe (Elbiselerini giyememe, düğmelerini düğmeleyemez, kaşığı tutamam vs.)
  • Duyu organlarında bozukluk olmadığı halde nesneleri tanıyamama, isimlendirememe ne işe yaradıklarını söyleyememe.
  • Tasarlama organize etme karar verme belli işleri sıraya koyma ve soyut düşünme yeteneğinin bozulması gibi durumların varlığı. Bu durum demans olarak adlandırır. Bu rahatsızlıkların tedavi neticesi tam manasıyla düzeltilmesi mümkün olmayabilir ama kişinin günlük işlerini daha iyi yapabilmesi çevresi ile yaşadığı uyum problemlerinin en aza indirilmesi için yapılacak bir takım müdahaleler vardır. Ailelerin yapacağı en önemli şey bu tür hastaları mümkün ise hep aynı evde ikamet ettirmek, eşyalarının yerini hep sabit tutmak yani hayatındaki değişiklikleri en aza indirmeye çalışmaktır. Çünkü öğrenme yetenekleri de kısıtlanan bu tür hastalar yeni çevreye uyum sağlamakta çok zorlanırlar. Bu nedenle yaşadıkları her problemde çevresindekilere sıkıntı verebilecek olaylara neden olurlar.
Demans ve İnme Tedavisi Doktoru Ankara

ÇALIŞMA SAATLERİ

Pazartesi-Perşembe14:00 – 19:00
Cuma-Cumartesi-PazarKapalı

+90 (312) 441 55 11

+90 (552) 445 55 11

MUAYENEHANE

Cinnah Caddesi No:55/11 Çankaya / Ankara

İNME ANKARA

İnme, damar tıkanması ya da beyin içi kanama nedeniyle gelişir. Hastalığın damar sertliği, emboli, nadiren travma, enfeksiyon veya tümoral bir olaya bağlı olarak da gelişebilir.

İnme
basit bir anlatımla, beynin herhangi bir bölümünün kanlanmasının aniden kesilmesi anlamına geldiğini belirterek, beyin hücrelerinin sürekli oksijene ihtiyaç duyduğunu, kan akımının durmasıyla bu hücrelerin harabiyete uğradığını veya öldüğünü söyleyebiliriz.

“75 YAŞ ÜZERİNDE HER 100 KİŞİDEN BİRİNDE İNME GÖRÜLÜYOR”

İnmenin, zaman zaman “beyin krizi” olarak da isimlendirilir. Bir kan pıhtısına bağlı kan akışının durmasıyla oluşan iskemik inme, 10 inme hastasının 7’sinde görülür. Hemorajik inme ise bozulmuş ya da incelmiş bir damarın yırtılması ile oluşur. Çok az bir grup hastada inme sebepsiz olarak gelişebilmektedir. Kalp ve kanser hastalıklarından sonra dünyadaki üçüncü en sık görülen ölüm nedeni inmedir. İnme dünyada ileri yaşlarda sakatlığa neden olan birinci hastalıktır. İnme sıklıkla 65 yaş üzerinde görülür. 75 yaş üzerinde, her 100 kişinin birinde inme görülmektedir. Bebekler de dahil olmak üzere her yaşta görülebilir.

Beynin farklı bölümlerinin vücudun farklı kısımlarının kontrolünü sağladığını ifade ederek, beynin etkilenen bölgesine ve etkilenen bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak hastanın sağlık durumunun değişiklik gösterir.

Ani olarak ortaya çıkan klinik durumda, özellikle kol, bacak veya her ikisinde güçsüzlük görülebildiğini, bunun tam veya kısmi felç olarak gözlenebilir, yüzde kayma, konuşmada, yutmada, iletişimde, dengede ve görmede bozulma ve vücudun herhangi bir yerinde uyuşma olabilir.

Baş ağrısının da özellikle kanamalarda görüldüğünü ve bilinç bozukluğunun hafif veya çok ağır (koma) şeklinde olabilir.

İnmeye bağlı gelişen klinik tablonun 24 saatten kısa sürdüğü durumların da “mini inme” olarak adlandırılır. Bu kişiler, hastalığın kalıcı hale dönüşme olasılığı en yüksek hasta grubudur.

Demans Hastalığı Durdurulabilir Mi?

Demans, beyin hücrelerinin yavaş yavaş ölümü nedeniyle ortaya çıkan, hafıza ve düşünme yeteneklerini olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur. Demans hastalığı, genellikle ileri yaşlarda görülür ve tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Ancak, demansın seyrini yavaşlatmak ve hastalık sırasında kişinin konforunu artırmak amacıyla bazı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu yöntemler kişiden kişiye değişim gösterebilir.

Demans Hastalığını Ne Tetikler?

Demans hastalığının nedenleri arasında en sık görülen nedenler şunlardır:

  • Yaşlılık: Yaş ilerledikçe demans riski artar.
  • Genetik faktörler: Bazı demans türlerinin genetik faktörlerle ilişkili olduğu bilinmektedir.
  • Beyin hasarı: Önceden geçirilmiş beyin yaralanmaları veya ameliyatları, demans riskini artırabilir.
  • Diyabet: Kan şekeri düzeylerinin yüksek olması, demans riskini artırabilir.
  • Beyin tümörleri ve beyin enfeksiyonları: Beyin tümörleri ve beyin enfeksiyonları, demans riskini artırabilir.

Demans Olan Kişiye Nasıl Davranmalı?

Demans olan kişiyle iletişim kurarken sakin ve anlayışlı olun. Onların dikkatini çekmek için göz teması kurun ve onlarla aynı hızda konuşun. Onların sınırlı dil becerilerine saygı gösterin ve söylediklerini dikkatle dinleyin. Eğer anlamadığınız bir şey olursa, tekrar sorun veya farklı bir şekilde sormalısınız. Çevrelerine ve günlük aktivitelerine uygun bir ortam oluşturun. Örneğin, karanlık ve kalabalık ortamlarda zorluk çekebilirler.

Randevu Oluşturun

Randevu talepleriniz için formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hafta içi 14:00 – 19:00 Hafta sonu 11:00 – 15:00
saatlerinde telefonla ulaşabilirsiniz.

Ankara Atatürk Anadolu Lisesinden 1983 yılında mezun olan M.Zülküf Önal, 1983–1989 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra, 1990–1995 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında Nöroloji uzmanlık eğitimini tamamladı. 1995’te uzman, 2000’de doçent ünvanını alan M.Zülküf Önal, 2007 yılında ise Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında ise Profesör ünvanını aldı.

İLETİŞİM

Cinnah Caddesi No:55/11
Çankaya / Ankara

mzonal@gmail.com

KONUM