Epilepsi Tedavisi Doktoru Ankara
Epilepsi Ankara
- Nöbet
Beyindeki anormal elektriksel aktivitenin aşırılığı ile ortaya çıkan kısa süreli nörolojik yakınmaların görüldüğü dönemdir. Tipik olarak nöbet saniyeler veya birkaç dakika kadar sürebilir.
- Epilepsi
Epilepsi tekrarlayan nöbetlere verilen isimdir.
- Senkop
Beyinin geçici olarak, kısa süreli tüm kan dolaşımının azaldığı veya durduğu ani gelişen ve müdahale yapılmaksızın kendiliğinden tam düzelme ile seyreden bilinç bozukluğudur. Epileptik nöbetten ayırt edilmesi gerekir.
ÇALIŞMA SAATLERİ
Pazartesi-Perşembe | 14:00 – 19:00 |
Cuma-Cumartesi-Pazar | Kapalı |
+90 (312) 441 55 11
+90 (552) 445 55 11
MUAYENEHANE
Cinnah Caddesi No:55/11 Çankaya / Ankara
Epilepsi tipleri
Jeneralize nöbetler
Anormal elektriksel aktivite beynin önemli bir kısmını veya tamamını etkiler. Bütün vucudu ilgilendiren genel bir tutulum söz konusudur. Değişik tipleri vardır;
- Tonik – klonik nöbetler
- Absans nöbetleri
- Miyoklonik nöbetler
- Tonik nöbetler
- Atonik nöbetler
Parsiyel nöbetler
Beynin bir kısmında sınırlı kalan anormal elektriksel deşarjların neden olduğu nöbet tipleridir.
- Basit parsiyel nöbet
- Kompleks parsiyel nöbet
Bazen parsiyel nöbetler jeneralize nöbete dönüşebilir. Bu duruma sekonder jeneralize nöbet denir. Epilepsi nedeni bilinen (semptomatik epilepsi) ve bilinmeyen (idiyopatik) olarak da sınıflandırılabilir.
Nöbetleri tetikleyen belirgin bir neden genellikle tespit edilemez. Bazı hastalar nöbetlerin tetikleyen özel durumları tespit edebilirler. Bunlar nöbetlerin nedeni değil ancak tetikleyici sebebi olabilir. Nöbetler stres, kaygı bozukluğu, ilaçlar, uykusuzluk, yorgunluk, düzensiz beslenme, açlık, aşırı alkol veya madde bağımlılığı, elektronik oyunlardaki gibi hızlı yanıp sönen ışıklar, ateşlenmeye neden olan enfeksiyöz hastalıklar nöbetlerin oluşmasını kolaylaştırabilir.
Olası nöbetiniz varsa acil olarak nöroloji doktoruna gitmenizde yarar vardır. Nöbetlerinizin farkında olmayabileceğiniz için, yanınızda nöbetinizi gören birisinin tanıklığı tanı konusunda yararlı bilgiler sağlayacaktır. Kesin tanı sağlayan tetkik olmamakla beraber beyin görüntüleme çalışmaları, elektroensefalografi ve bazı kan tetkikleri yardımcı tanısal araçlardır.
Epilepsi Tedavisi Ankara
İlaçlar, cerrahi, vagal sinir uyarımı, ketojenik diyet (özellikle çocukluk çağının dirençli nöbetlerinde) tedavi seçenekleridir. Epilepsi tipine bağlı olarak tedavideki başarı oranı değişiklik gösterir. Eğer altta yatan bir neden yoksa ilaç tedavisi ile sonuç alma olasılığı yüksektir. Ancak altta yatan bir neden varsa tedavi oldukça güçtür. Epilepsi hastaları hayatlarını bazı kısıtlamalarla normal bireyler gibi sürdürebilirler. Araç kullanmanın belirli bir süre kısıtlanması gibi sayılabilir.
Epilepsi Nöbeti Geçiren Birine Nasıl Yardım Edilir?
Nöbet geçirme olasılığı yüksek olan bir yere yatırın ve yüzünü yastık üzerine yerleştirin. Bu, ağızdan çıkan yemek parçalarının solunum yolunu tıkamasını önler. Hastanın vücudunu koruyun. Örneğin, bir şeylerin üzerine düşmemesi için onları yerinden oynatmayın ve ellerini ve ayaklarını koruyun. Nöbet sırasında vücudun pozisyonunu değiştirmeyin ve onları yatıştırmak için sakin bir şekilde konuşun.
Epilepsi Hastalığını Ne Tetikler?
Beyin tümörleri, epilepsi nöbetlerine neden olabilir. Kan şekeri düzeylerinin düşük olmasının da epilepsi nöbetlerine sebep olabildiği bilinir. Bunun yanında Sinir sistemi enfeksiyonları ve önceden geçirilmiş beyin yaralanmaları da epilepsi nöbetlerine neden olabilir. Gebe kalma ve menopoz sırasında ortaya çıkan hormon değişikliklerinin de bu hastalığı tetikleyebildiği bilinmektedir. Buna karşın vücut sıcaklığının çok fazla yükselmesi de epilepsi nöbetlerine neden olabilir.
Epilepsi Hastalığı Kimlerde Görülür?
Epilepsi hemen her yaşta görülebilen bir hastalıktır, ancak bazı risk faktörleri olan kişilerde daha sık görülür. Örneğin, yaşlılar, beyin yaralanmaları olanlar, beyin tümörleri olanlar, alkol ve madde kullananlar, ilaç yan etkileri olanlar, gebe olanlar, menopoz olanlar, sinir sistemi enfeksiyonları olanlar, kalp-damar hastalıkları olanlar, düşük tansiyon olanlar ve gece uykusuzluğu olanlar epilepsi riski taşıyabilir.
Ankara Atatürk Anadolu Lisesinden 1983 yılında mezun olan M.Zülküf Önal, 1983–1989 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra, 1990–1995 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında Nöroloji uzmanlık eğitimini tamamladı. 1995’te uzman, 2000’de doçent ünvanını alan M.Zülküf Önal, 2007 yılında ise Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında ise Profesör ünvanını aldı.