Uyku Bozuklukları Tedavisi Doktoru Ankara

Uyku Bozuklukları

Yetişkinlerin yaklaşık olarak beşte biri istedikleri kadar uyuyamazlar. Kötü uyku; uykuya dalmakta zorlanmak, çok erken uyanmak, gece uzun süre uyanık kalmak, gece uykusu sonrası dinlenmiş olarak uyanmamak gibi yakınmalar varsa akla gelmelidir.

Kötü uykunuz varsa gün içinde yorgun, konsantrasyon bozukluğu, sinirli ve verimsiz hissedersiniz.

Uyanıklığı dikkate aldığınızda, gece uyanmalarınız sizin için normal değilse ve tekrar uykuya dalmakta zorlanıyorsanız uykunuzun kalitesi kötüdür. Stres, ailevi veya iş sorunları, jet-lag, günlük rutinde değişiklik, alışılmadık bir yatakta uyumak gibi geçici nedenler uyku sorunlarına neden olabilir. Kaygı bozukluğu ve depresyonda kötü uykuya neden olan psikiyatrik problemlerdir.

Özellikle obez kişilerde görülen horlama sıklıkla uyku apnesine neden olabilir. Bazı hastalıklar ise kişilerin uyanık kalmasına neden olur. Örneğin; ağrıya neden olan hastalıklar bacak krampları, solunum yetmezliği, hazımsızlık, öksürük, kaşınma, sıcak basması, akıl sağlığında ki bozukluklar gibi. Alkol, kafein, nikotin, sokak ilaçları gibi uyarıcılar ve bazen de herhangi bir hastalık nedeni ile kullanılan ilaçlar normal uyku sürecini bozabilir.

NARKOLEPSİ

Eğer narkolepsiniz varsa gün içinde sürekli aşırı yorgun ve sersemlemiş gibi hissedersiniz. Üstelik gece uykularınız da bozuktur. Gün içinde bazen herhangi bir neden olmaksızın ani uyuklamalarınız, uyku ataklarınız olabilir. Narkolepsisi olan birçok hastada katapleksi de görülebilir. Bu durum da vücudunuzdaki kasların aniden kontrolünü kaybedersiniz.

Narkolepsi hastalarında bazen halüsinasyonlar (gerçekten var olmayan şeyleri görmek, duymak veya hissetmek) özellikle uykuya dalarken veya uyanırken görülür. Kesin nedeni bilinmemektedir. Narkolepsi çok nadir olarak görülen yaklaşık olarak onbinde 3-5 kişide görülür. Tanı nörolojik muayene ve uyku laboratuvarı incelemesi ile olur. Tedavi nöroloji uzmanları tarafından yapılır.

ÇALIŞMA SAATLERİ

Pazartesi-Perşembe14:00 – 19:00
Cuma-Cumartesi-PazarKapalı

+90 (312) 441 55 11

+90 (552) 445 55 11

MUAYENEHANE

Cinnah Caddesi No:55/11 Çankaya / Ankara

Uyku Bozuklukları Tedavisi Doktoru Ankara

TIKAYICI (OBSTRÜKTİF) UYKU APNE SENDROMU ANKARA

Tıkayıcı uyku apnesi (TUA) uyku sırasında aralıklı ve tekrarlayan üst solunum yolunun kapandığı klinik bir durumdur. TUA uyku sırasında solunum bozukluğuna gün içinde de aşırı uyku haline neden olan dünyada oldukça yaygın görülen orta yaştaki erkeklerin %2-4’ ünde, orta yaştaki kadınların ise % 1-2 ‘sinde görülür. Çoğunlukla erkeklerde, orta yaşta (erkekler için 55-59, kadınlar için 60-64) sigara içenlerde, aşırı kilolularda, sakinleştirici ilaç kullananlarda, aşırı alkol tüketenlerde ve genetik olarak çene yapısı bozuk olanlarda görülür.

TUA’da gün içinde aşırı uyuma, bozulmuş konsantrasyon, gece uykuda horlama, dinlendirici olmayan uyku, gece sık sık uyanma, görgü tanıklarınca teyit edilen solunum durması atakları, huzursuz uyku, gün içinde sinirlilik, kişilik değişikliği, geceleri sık sık idrara çıkma ve özellikle erkeklerde cinsel isteksizlik yapar.

Özellikle kişilik değişiklikleri, apne atakları, sinirlilik ve gece uykudaki huzursuzlukla ilgili bilgiler kişi ile birlikte uyuyan tanıklardan elde edilebilir. TUA’da sıklıkla hipertansiyon, kadiyovasküler hastalıklar, özellikle koroner kalp hastalığı, inme, konjestif kalp yetmezliği, obezite metabolik sendrom, diyabet, astım birlikte görülür. Horlaması ve astımı olan kişilerde TUA riski daha fazladır.

  • Tanı

Laboratuvar testleri ve uyku laboratuvarı incelemesi nörolojik muayene ile birlikte kesin tanı için yol göstericidir.

  • Tedavi

Tedavi dört ana başlıkta toplanabilir. Gerektiğinde KBB, göğüs hastalıkları uzmanı, diş hekimi yardımı ile nöroloji doktoruyla birlikte tedavi süreci tespit edilir. Davranış tedavisi (uyku hijyeni), sürekli pozitif hava yolu basınç uygulaması (CPAP), ağız içi cihazlar, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi seçenekleri söz konusudur.

Uyku Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?

  • İnsomnia: Gece uykuya dalmakta zorluk çeken ve uykuyu sürdürememe sorunları olan insomniadır. Bu bozukluk genellikle stres, anksiyete veya depresyon gibi psikolojik faktörler nedeniyle ortaya çıkar.
  • Uyku Apne Sendromu: Uyku apnesi sendromu, uyku sırasında nefes alıp verme sıklığında azalma ve nefes durmaları olur. Bu durum, uyku kalitesini düşürür ve gün içinde uyku hali ve uyku düşürülmüşlüğü gibi semptomları oluşturur.
  • Narcolepsy: Narcolepsy uyku bozukluğunda, kişi aniden ve beklenmedik şekilde uykuya dalar ve uyku atakları geçirir. Bu ataklar sırasında kişi konuşur, hareket eder veya düşürülür.

Ankara Uyku Bozukluğu Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uyku bozukluğu tanısı, genellikle uyku laboratuvarında yapılır. Bu laboratuvarlarda, kişinin uyku sırasında beyin dalgaları, kalp atışı, nefes alıp verme, göz hareketleri ve vücut hareketleri gibi ölçümler yapılır. Bu ölçümler, uyku bozukluğunun türünü ve seviyesini belirlemek için kullanılır.

Ankara Uyku bozukluğu tedavisinde, öncelikle nedenleri tespit edilerek bu nedenlerin ortadan kaldırılması hedeflenir. Örneğin, stres ve anksiyete nedeniyle insomniaya sahip bir kişi için stres azaltıcı teknikler ve anksiyete bozukluğu tedavisi uygulanabilir.

Ne Zaman Uyku Probleminiz için Doktora Başvurmalısınız?

Eğer uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte zorluk çekiyorsanız veya uyku kaliteniz düşükse, doktorunuza veya bir uyku uzmanına başvurmanız tavsiye edilir. Ankara Uyku bozukluklarının tedavisinde, doktorunuzdan veya bir uyku uzmanından yardım almanız tavsiye edilir. Bahsi geçen bu uzmanlar, uyku bozukluğunuzun türünü ve seviyesini doğru bir şekilde belirleyerek, en uygun tedavi yöntemlerini önerebilir.

Randevu Oluşturun

Randevu talepleriniz için formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hafta içi 14:00 – 19:00 Hafta sonu 11:00 – 15:00
saatlerinde telefonla ulaşabilirsiniz.

Ankara Atatürk Anadolu Lisesinden 1983 yılında mezun olan M.Zülküf Önal, 1983–1989 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra, 1990–1995 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında Nöroloji uzmanlık eğitimini tamamladı. 1995’te uzman, 2000’de doçent ünvanını alan M.Zülküf Önal, 2007 yılında ise Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında ise Profesör ünvanını aldı.

İLETİŞİM

Cinnah Caddesi No:55/11
Çankaya / Ankara

mzonal@gmail.com

KONUM